Jogurtinis tortas su šokoladu ir šviežiomis uogomis
Porcijos: 10 porcijų
Kalorijos: apie 290 kcal/ porc. (be sveisto ir su liesiu jogurtu)
Trukmė: apie 30-40 min. gaminti ir mažiausiai 3 val. laikyti šaldytuve, kad sustingtų
Ingredientai:
Pagrindui:
250 g paprastų mėgstamų sausainių (gali būti ir šokoladiniai),
apie 100 ml pieno arba apie 75 ml lydyto sviesto (aš visada naudoju pieną, kad būtų ne taip kaloringa),
šaukštelis migdolų aromato (nebūtinai).
Šokoladiniams putėsiams (rusvas sluoksnis):
100 g pieniško šokolado,
50 g juodojo šokolado (ne mažiau 70% kakavos),
100 ml pieno,
100 ml grietinėlės,
2 kiaušiniai,
2 šaukštai cukraus,
7 g želatinos (paprastai tai vienas lapelis su puse arba pusantro šaukštelio).
Jogurtinei želei (baltas sluoksnis):500 g lieso natūralaus jogurto,6 šaukštai cukraus pudros,apie 100 g sezoninių uogų ar vaisių (šiuo atveju aš naudojau avietes, šilauoges, serbentus ir žemuoges),
4 šaukštai cukraus,
15 g želatinos (paprastai tai 3 lapeliai arba 1 šaukštas).
Vaisiniam sluoksniui (ant viršaus):
apie 200 g šviežių uogų arba smulkiai supjaustytų vaisių,
10 g želatinos (paprastai tai 2 lapeliai arba 2 šaukšteliai).
1. Paruoškite pyrago pagrindą.
Sausainius
sumalkite ar sugrūskite, sumaišykite su pienu (ar sviestu) ir
sumaišykite ar išminkykite rankomis, kol gausite vienalytę masę. Tada
šią tešlą tolygiai išlyginkite ant apvalios išardomos skardos dugno
(rinkitės maždaug 22-26 cm skersmens skardą). Tiek skardos dugną tiek
šonus galite iškloti kepimo popieriumi, taip torto kraštus bus lengva
atlipinti ir jie atrodys estetiškai.
2. Paruoškite šokoladinį sluoksnį.
Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje.
Šokoladą ištirpinkite virš vandens vonelės ir sumaišykite su pienu ir grietinėle.
Atskirame
inde, kiaušinių trynius išplakite su cukrumi ir įmaišykite į šokoladą.
Dar pavirkite, nuolat maišydami, kol masė sutirštės.
Nuimkite nuo ugnies, sudėkite išbrinkintą želatiną, dar kartą pamaišykite kol želatina ištirps ir atvėsinkite.
Atskirame inde kiaušinių baltymus išplakite iki standumo ir atsargiai įmaišykite į atvėsusią šokolado masę.
Supilkite
ant anksčiau paruošto pyrago pagrindo (iš sausainių) ir padėkite į
šaldytuvą maždaug 1.5-2 val., kol sluoksnis taps standus. Jei norite
pagreitinti procesą, siūlau pyragą padėti į šaldiklį ir palaikyti apie
45 min. - 1 val.
3. Kol šaldytuve/šaldiklyje stingsta šokoladinis putėsių sluoksnis, paruoškite sekantį - jogurtinį sluoksnį.
Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje.
Uogas ar smulkintus vaisius sudėkite į prikaistuvį, suberkite cukrų, įpilkite stiklinę vandens ir maždaug 2-3 minutes apvirkite.
Sirupą nupilkite ir padėkite į šalį, iš jo reikės gaminti viršutinį sluoksnį.
Apvirtas
uogas sumalkite, pertrinkite per sietelį (jei uogos buvo su
kauliukais), sudėkite išbrinkintą želatiną ir dar šiek tiek pakaitinkite
(jei reikia), kol želatina ištirps. Tada jas sumaišykite su jogurtu,
suberkite cukraus pudrą ir išplakite.
Taip paruoštą jogurtą supilkite
ant sustingusio šokoladinio sluoksnio ir vėl padėkite į šaldytuvą
maždaug 1 val. (šis sluoksnis sustings šiek tiek greičiau nei
ankstesnis, nes jame yra daugiau želatinos).
4. Paskutinis - vaisinis sluoksnis.
Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje.
Anksčiau pagamintą sirupą šiek tiek pašildykite, jame ištirpinkite išbrinkintą želatiną ir atvėsinkite.
5.
Ant sustingusio jogurtinio sluoksnio suberkite uogas ar smulkintus
vaisius ir ant jų supilkite uogų/vaisių sirupą. Vėl dėkite į šaldytuvą
ir laikykite apie 1-2 val., kol visiškai sustings.Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą